HAKKINDA
Meslek Yüksekokuluna bağlı Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı 2 yıllık ön lisans eğitimi vermektedir. Eğitim dili Türkçedir.
Aşçılık Programı Misyonu: Yiyecek ve içecek sektörünün ihtiyaç duyduğu, uluslararası standartlarda mesleğin gerektirdiği tüm bilgi ve becerilerle donatılmış, kendini geliştirmeye açık, değişen ve gelişen teknolojiye ayak uydurabilen, sorumluluk sahibi, girişimci ve nitelikli bireyler yetiştirmektir.
Programın Eğitim-Öğretim Amaçları:
1-Öğrencilere, yiyecek ve içecek sektörünün ulusal ve/veya uluslararası standartlarında mesleki bilgi ve beceriler kazandırmak
2-Değişen ve gelişen teknolojilere uyum sağlayabilen, inovatif çözümler üretebilen ve bu süreçlerde liderlik yapabilen bireyler yetiştirmek.
3-Öğrencilerin sorumluluk bilinci ve girişimcilik yeteneklerini geliştirerek, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli bireyler olmalarını sağlamak.
4-İnsan yaşamını iyileştiren, insani değerlere duyarlı, topluma hizmet odaklı ve mesleki etik ilkelerine bağlı profesyoneller yetiştirmek.
İki yıllık ön lisans programı süresince mutfak şefi adaylarına en temelden ileri seviyeye kadar mutfak sanatının tüm inceliklerini öğreten yiyecek-içecek yönetimi, beslenme ilkeleri, gıda güvenliği ve hijyeni, yemek hazırlama, pişirme, saklama, sunma teknikleri, yöresel mutfaklar ve dünya mutfakları teorik ve uygulamalı dersler olarak verilmektedir. Bunun yanı sıra uluslararası alanda rekabet edebilmeleri, farklı ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilmeleri için yabancı dil eğitimi ve kendi işletmelerini kurabilmeleri yolunda teşvik edici girişimcilik eğitimi de verilmektedir.
Aşçılık programında eğitim almak isteyenlerin aşçılığı profesyonel bir meslek olarak görüp kariyer olarak kabul eden, yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan, tat ve koku alma duyuları gelişmiş, temiz, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi, ekip çalışmalarına yatkın, bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip, eli çabuk ve hızlı hareket edebilen kişiler olmaları gerekmektedir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artırıcı bir niteliktir
Puan Türü
YGS 4
Dikey Geçişle Geçilebilecek 4 Yıllık Bölümler
Aile ve Tüketici Bilimleri
Beslenme ve Diyetetik
Gastronomi
Mutfak Sanatları ve Yönetimi
Unvan
Aşçı
Şef
Çalışma Alanları
Oteller
Turistik tesisler
Catering firmalar
Zincir restoranlar
Pastacılık sektörü
Yiyecek içecek işletmeleri
Ağırlama sektörü
Gıda fabrikaları
Aşçılık eğitimi veren kurumlar
Özel veya resmi kurumların mutfakları